nedeľa 8. júla 2012

Doba ľadová 4

DOBA ĽADOVÁ 4


2:02 - 2:10 (najlepšia scénka s leňochodom Sidom :D ) 

Scrat (veverička) svojou túžbou po orechoch opäť narobí len zle. Spôsobí katastrofu - svet sa začne rozpadať na dnešné kontinenty.  Spolu s kontinentmi sa začne rozpadať aj ich miesto spoločného nažívania. Z pevniny, na ktorej zostane mamutia teenagerka Kiwi so svojim malým nápadníkom - ježokrtom - a jej mamou, sa oddelí ľadová kryha, na ktorej uviazne jej otec Many, leňochod Sid so svojou starou mamou a nekompromisný tiger Diego (nekompromisnosť ho rýchlo prejde. Zamiluje sa). Začne sa tak boj o návrat ku svojim zvieracím parťákom.


Čo sa týka postáv, myslím si, že tu nie je tvorcom čo vytknúť. Na druhej strane, charaktery postáv už poznáme z prechádzajúcich dielov a ani v štvorke žiadna zmena nie je. Sid je stále naivný a hlúpy, Many nie je s ničím spokojný a to platí pre všetky ostatné postavy. Preto sa vám film môže zdať rovnaký, ako tie pred tým. Zmení sa len jedna jediná postava - Diego, ktorý sa zamiluje do tigrice z pirátskej lode, ktorá ich počas plavby zajme. Mojou najobľúbenejšou postavou vo filme bol Sid, nesklamal ani správaním, ani hláškami (pochvala pre slovenského dabléra a pre toho, kto celý film prekladal). Celú plavbu nám bude spríjemňovať (toľko irónie :D ) Sidova stará mama, ktorá nemá žiadny pud sebazáchovy, a preto je potrebné na ňu neustále dozerať.  


Film bol  určený ako aj pre najmenších divákov, tak pre dospelých. Animácie a efekty boli dokonalé, určite sa na zážitku z filmu podieľalo aj 3D. V tomto si prišli na svoje deti. To isté platí aj pre hlášky, ktoré už malý divák pochopiť nemusel, preto bolo v kine počuť smiech dospelých. Tvorcovia si dali na vtipnosti záležať. Aj slovenský dabing je urobený dokonale, bez neho by moje hodnotenie nebolo až tak pozitívne. Keby som mal porovnať českú a slovenskú verziu, neviem. Podľa trailerov je určite lepšia tá česká - prekladom. V slovenskom boli zas lepšie hlasy. Každopádne aj jeden, aj druhý je bezchybný.


Na záver by som povedal len toľko, že film sa oplatí vidieť, je to skvelá animovaná komédia, pri ktorej sa pobaví divák každého veku. Deti na animáciách (hlavne pri scénke, kde Sid zje jedovaté bobule) a dospelí na hláškach. Nebudem ho hodnotiť na 100%, pretože som sa párkrát v kine musel pozrieť na hodiny s tým, že kedy to už skončí. 

Hodnotenie:
90% (so slovenským dabingom + hlášky)
75% (animácie, efekty a záživnosť deja)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára